Hoekerbrug Rotterdam 2012 (IGWR)

De Hoekerbrug is gelegen over de Hoekersingel in Rotterdam. De Hoekerbrug verbindt de Hulkstraat met de Suiestraat in de deelgemeente Delfshaven. De nieuwe brug vervangt een eerdere, betonnen brug die aan het eind van zijn levensduur was gekomen.

De brug is gemaakt van Ultra Hoge Sterkte Beton. Omdat Ultra Hoge Sterkte Beton veel sterker is dan gewone beton kunnen bruggen veel slanker en lichter worden uitgevoerd. Hierdoor is een wegdek gerealiseerd met een dikte van slechts 6 cm. Ook hebben bruggen gemaakt van Ultra Hoge Sterkte Beton een veel langere levensduur dan bruggen van ‘gewoon’ beton of hout.

De brug is opgebouwd uit losse elementen: modules. Met het modulair bouwen is het mogelijk om bruggen sneller te vervangen. De modules worden ‘los’ gemaakt en aan elkaar gekoppeld tot de gewenste lengte of breedte. Door het modulaire systeem kan de brug snel en op allerlei plekken worden aangelegd. De modules hebben een lengte van 4.30 meter. De Hoekerbrug is de eerste modulair gebouwde brug in dit type.